Kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom

Categorieën: Kraamverzorgende
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Soms werk je in een gezin en heb je het gevoel dat er iets niet pluis is. Weet jij hoe je dan moet handelen? In de e-learning Kindermishandeling en shaken baby syndroom leer je om signalen van kindermishandeling te signaleren die kunnen leiden tot zorgwekkende opvoedingssituaties voor het kind en (leden van) het gezin. Je leert hoe je een gesprek aan kan gaan met het gezin en de informatie omtrent kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom op een juiste manier kan bespreken om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen of te doen stoppen.

Inhoud

Tijdens deze training leer je over de volgende onderwerpen:

 • (Her)kennen van de verschillende vormen van kindermishandeling
 • Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling
 • Herkennen van signalen van het Shaken Baby Syndroom
 • Hoe ontstaat het Shaken Baby Syndroom en wat zijn de gevolgen
 • Hoe informeer je ouders over wat een baby nodig heeft
 • Je eigen verantwoordelijkheid als kraamverzorgende
 • Het geven van voorlichting aan ouders over het Shaken Baby Syndroom
 • Het toepassen van je kennis en inzicht om op een correcte wijze een gesprek te voeren
 • Signaleren van risicofactoren die kunnen leiden tot zorgwekkende opvoedingsituaties voor het kind

E-learning

Dit is een e-learning die bestaat uit drie modules. Elke module wordt afgerond met een toets. De e-learning wordt afgerond met een eindtoets. De eindtoets kan twee keer herkanst worden. De e-learning duurt ca. 3.5 tot 4 uur.

Resultaat

Na de e-learning Kindermishandeling en shaken baby syndroom ben je in staat om signalen van kindermishandeling te signaleren die kunnen leiden tot zorgwekkende opvoedingssituaties voor het kind en (leden van) het gezin. Je weet hoe je een gesprek aan kan gaan met het gezin en de informatie omtrent kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom op een juiste manier kan bespreken om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen of te doen stoppen.

Accreditatie
Er worden voor deze scholing 4 accreditatiepunten van het KCKZ toegekend.

 • 2019: 2 punten in Categorie A; 1 punt in subcategorie A6 (Vroegsinalering) en 1 punt in subcategorie A8 (shaken baby syndroom) en 2 punten in categorie B; 1 punt in subcategorie B1 (Communicatie) en 1 punt in subcategorie B2 (Kraamzorg in specifieke situaties)
 • 2023: 4 punten in categorie B; 2 punten subcategorie B3 (signaleren van en handelen bij risicovolle situaties) en 2 punten in subcategorie B4 (voorlichting en instructie)

Kosten
De kosten voor deze scholing bedragen €39,95.

Duur
Deze scholing duurt 3,5 – 4 uur uitgaande van een beginnende kraamverzorgende.

Hoe werkt deze e-learning:
Je ontvangt bij deze e-learning een werkboek waarin je alle lesstof en opdrachten aantreft. Je doorloopt één voor één de modules in het werkboek. Lees de stof goed door voordat je de quiz maakt. Je mag de quiz oneindig herhalen. De eindtoets mag je 2 keer herkansen. In je werkboek wordt verwezen naar bijlages. Deze vind je achterin in je werkboek. Er wordt soms verwezen naar protocollen van KCKZ. Deze vind je in de KCKZ App of op de website. In de protocollen vind je belangrijke aanvullende informatie.

Coachinggesprek
De e-learning bevat veel informatie en de aard van de leerstof kan ook persoonlijke gevoelens bij je losmaken. Daarom krijg je halverwege de scholing de mogelijkheid om een coachingsgesprek met je trainer in te plannen voor een coaching via video. Gegevens voor het inplannen van het coachingsgesprek ontvang je later.

Toon meer

Cursus inhoud

Inleiding Kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom

 • Inleiding Kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom
  00:00

Module 1: Achtergronden van kindermishandeling

Module 2: Kindermishandeling

Module 3: De taak van de kraamverzorgende

Eindtoets Kindermishandeling en Shaken Baby Syndroom

Evaluatie

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling