Blended Learning
De opleiding bestaat uit 5 klassikale scholingen, online theorie en online intervisie. Ter voorbereiding op de klassikale les leer je vooraf de bijbehorende theorie en maak je online een toets. Na de klassikale scholingen voer je een opdracht uit in de praktijk waarvan je in een van de maandelijkse online intervisies een presentatie geeft aan je medestudenten. Deze presentaties worden door de trainer en je medestudenten beoordeeld. Tijdens de intervisie is ook ruimte voor vragen en het bespreken van casuïstiek. We verwachten dat je tijdens de opleiding bij minimaal 5 intervisies aanwezig bent. Bij de certificering geef je een afsluitende presentatie.
De opleiding duurt 6 tot 9 maanden. Je krijgt een jaar toegang tot de training.
Voor wie
De training is ontwikkeld voor kraamverzorgenden en andere zorgprofessionals die zich willen verdiepen in het begeleiden en coachen van gezonde kraamvrouwen bij het geven van borstvoeding aan een gezonde baby. De opleiding is ook toegankelijk voor mensen die niet werkzaam zijn in de kraamzorg. Voor het verkrijgen van het certificaat verwachten we dat je de mogelijkheid hebt om in de praktijk te oefenen met het begeleiden en coachen van kraamvrouwen bij het geven van borstvoeding. Heb je die mogelijkheid niet, neem dan contact met ons op.
Voor deelname aan de opleiding verwachten we een reflectieve houding en minimaal MBO4 werk- en denkniveau. Daarnaast dien je te beschikken over een tablet, laptop of computer met camera, internetverbinding en een programma waarmee je een opdracht kan presenteren (denk aan powerpoint of canva).
Inhoud
De opleiding Borstvoedingscoach bestaat uit de volgende modules:
- Borstvoeding Basis: anatomie, fysiologie en aanleggen
- Borstvoeding Hulpmiddelen: kolven, bijvoeden en flesvoeden
- Borstvoeding Pathologie: aangeboren afwijkingen, verworven pathologie en aanlegproblemen
- Borstvoeding Begeleiding: gesprekstechnieken, borstvoedingsanamnese en -problemen uitvragen, omgaan met weerstand m.b.t. borstvoeding
- Borstvoeding Coaching: rol van de borstvoedingscoach, persoonlijk leiderschap, kernkwaliteiten van de borstvoedingscoach, motiverende gespreksvoering en conflicthantering
Resultaat
Na het behalen van het certificaat kun jij:
- Met jouw expertise gezonde kraamvrouwen met gezonde baby’s ondersteunen en begeleiden bij het geven van borstvoeding; je weet hoe borstvoeding ontstaat en hoe je borstvoeding op gang kunt brengen.
- Ouders begeleiden in het voedingspatroon van de pasgeborene door voorlichting en instructies te geven waar nodig.
- Als borstvoedingscoach aan de slag in een organisatie of werken onder supervisie van een lactatiekundige.
Accreditatie
Je ontvangt 24 accreditatiepunten van KCKZ voor de klassikale lessen. De mogelijkheden voor accreditatie door V&VN en KNOV worden onderzocht.
Kosten
De kosten voor deze blended learning opleiding bedragen €1350,-.
Duur
De opleiding duurt 6-9 maanden. Je hebt 12 maanden toegang tot de opleiding.
Startdatum
Donderdaggroep – start met online bijeenkomst 5 september 2024 om 20.00 uur
En klassikale lessen van 10.00 tot 17.30 uur op 10 oktober, 7 november, 12 december, 16 januari, 13 februari. Locatie: Helmond.
Eerder starten? Wil je niet wachten tot oktober en al eerder starten? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden door te mailen naar info@hcponline.eu.
Certificering
Je ontvangt van ons een certificaat, dat 5 jaar geldig is, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- je hebt alle klassikale scholingen gevolgd
- je hebt alle e-learnings positief afgerond
- je hebt alle opdrachten uit de klassikale scholingen gepresenteerd en deze zijn als goed beoordeeld tijdens een intervisie
- je bent bij minimaal 5 intervisies aanwezig geweest
- Je geeft een eindpresentatie tijdens het certificeringsmoment
Hercertificering
Om je te kunnen her-certificeren is het belangrijk dat je in de praktijk werkt met het begeleiden van borstvoeding en je blijft bijscholen op gebied van lactatie. Na 5 jaar kun je her-certificering aanvragen door aan te tonen dat je 20 uur borstvoedingsbijscholing hebt gehad met accreditatiepunten (KCKZ, KNOV, V&VN, IBCLC), certificaten of bewijs van deelname aan klinische lessen of scholingen gegeven door lactatiekundigen bijvoorbeeld. Ook moet je aantonen dat je minstens 2600 uur in de praktijk borstvoedingsbegeleiding hebt gegeven in de afgelopen 5 jaar (dat is gemiddeld 1 zorg per maand).